Veel gestelde vragen
Waarom een Bomenlint én een Gedenkteken?
Het monument bestaat uit een bomenlint waarbinnen een gedenkteken is geplaatst. Het bomenlint, de ‘Green Ribbon’, is in 2015 door de nabestaanden uit meerdere locaties en ideeën gekozen. Dit monumentale concept is een idee van Arold Jansen en verder gebracht door Sjaak de Ligt van Trees for All en hierna ontworpen door landschapsarchitect Robbert de Koning.
Voor ieder van de 298 slachtoffers is een boom geplant. Bij iedere boom staat de naam, leeftijd en nationaliteit van het slachtoffer. Dit maakt het mogelijk individueel te herdenken.
Onderdeel van het bomenlint is een amfitheater. Hier is tevens ruimte gecreëerd voor het gedenkteken. Op deze locatie vinden o.a. de herdenkingsbijeenkomsten plaats.
De ontwikkeling van het gedenkteken was geen integraal onderdeel van het ontwerp voor het Nationaal Monument MH17. Dankzij deze aanpak konden kunstenaars zich vrijelijk door de locatie laten inspireren en los van technische eisen een passend gedenkteken creëren. In juni 2016 hebben de nabestaanden in grote meerderheid gekozen voor het ontwerp van beeldend kunstenaar Ronald Westerhuis.
Hoe is het geld bij elkaar gebracht?
Voor de realisatie is stichting Nationaal Monument MH17 opgericht. Circa 50% van het benodigde bedrag is beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid, provincie, gemeente en de luchtvaartsector. Hiernaast zijn er veel donaties van bedrijven en particulieren.
De stichting Nationaal Monument MH17 heeft ook vermogens- en cultuurfondsen benaderd voor het doen van bijdragen. Ook hebben een groot aantal leveranciers in natura materialen ter beschikking gesteld.
Waarom vraagt u nog steeds om extra geld?
Door het gebruik ontstaan nieuwe wensen. Die willen we graag honoreren. Verder is het jaarlijks inzaaien van de zonnebloemen een belangrijke kostenpost.
Is de donatie fiscaal aftrekbaar als gift aan een erkend goed doel?
Uw donatie wordt ontvangen door de Stichting Vrienden van het Nationaal Monument MH17. Deze is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Alle giften aan de Stichting Vrienden van het Nationaal Monument MH17 komen in aanmerking voor aftrek van de inkomstenbelasting en bij bedrijven voor de vennootschapselasting in het jaar waarin de donatie is gedaan.
Waarom Park Vijfhuizen?
De initiatiefnemers van het Nationaal Monument MH17 wilden een locatie die een sterke relatie had met de ramp. Daarbij is Schiphol een voor de hand liggende keuze. Hier hebben nabestaanden voor de laatste keer afscheid genomen en begon de vlucht.
De inwoners van Vijfhuizen lieten weten dat het monument een verrijking is van het Park, dat voor de komst van het Monument bestond uit grasvelden en een enkele waterpartij.
Park Vijfhuizen grenst aan Schiphol, zonder dat er overlast is van of door het vliegverkeer. Het is goed te bereiken met de auto en met de bus vanaf Schiphol en de stations van Haarlem en Hoofddorp.
Waarom een Nationaal Monument?
Er zijn op veel plaatsen in Nederland grote en kleine monumenten gerealiseerd voor de slachtoffers uit die betreffende plaatsen. Het Nationaal Monument MH17 bij Schiphol-Vijfhuizen is bedoeld voor alle slachtoffers: uit binnen- en buitenland. Het is hiermee zelfs een internationaal monument. Door de groei van de 298 bomen ontstaat er een parkachtige oase die de bezoekers zal inspireren om te blijven werken aan een toekomst waarin rampen als met de MH17 definitief tot het verleden behoren.
Hoe is de toegankelijkheid?
Park Vijfhuizen en het Nationaal Monument MH17 zijn 24 uur per dag toegankelijk. Er is rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn. Er is een invalidenparkeerplaats in de nabijheid en het hele monument is toegankelijk met rollator of rolstoel. Houdt u rekening met lichte hellingen. Honden zijn toegestaan, als deze zijn aangelijnd. Alleen de zonnebloemvelden zijn niet toegankelijk voor mens of dier.
Wanneer zijn de bomen geplant?
De bomen zijn geplant op 18 en 25 maart 2017, het grootste deel van de bomen is door de nabestaanden persoonlijk geplant. De medewerkers van de boomkweker hebben geassisteerd bij het planten en bomen geplaatst waar geen nabestaanden bij aanwezig (konden) zijn. In de loop der jaren moesten een aantal bomen herplant worden. Dit is in overleg met de betreffende nabestaanden gedaan.
Wat voor bomen zijn er geplant?
Er zijn tien verschillende boomsoorten geplant voor de passagiers. Er is gekozen voor niet te grote soorten, die aangepast zijn aan de bodem en de omstandigheden (zeewind) in de Haarlemmermeer. De verschillende soorten moeten het jaar rond zorgen voor afwisseling in bloei, blad, herfstkleur en vruchten. Voor slachtoffers die samen reisden zijn de bomen naast elkaar geplant. Dit zijn bomen van dezelfde soort. Geplant zijn zes soorten sierappels, meidoorn, pluimes, ijzerhout en grove den.
Een elfde boomsoort is speciaal voor de vijftien bemanningsleden geplant. Dit zijn lindes. Zij staan vooraan bij het amfitheater.
Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer info? Neem gerust contact op via info@monumentmh17.nl.